Over Marieke Lips

AAEAAQAAAAAAAAeIAAAAJGJlNTQyN2MzLTgyNGEtNDlkMi04Njk0LThhOThjNmVhZDcxMgMarieke Lips heeft rechten gestuurd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is zich daarbij gaan richten op een minor jeugdrecht. Dit zodat zij naast het juridisch kader rondom kinderen ook kunde op kon doen op het gebied van de ontwikkeling en hechting van kinderen. Vanuit haar studie en aanvullende opleidingen en trainingen is Marieke zich gaan inzetten voor kinderen, hun positie en hun rechten. Marieke is verder bedenker van het functieprofiel Kindbehartiger. De rechtspositie van kinderen en sociaal-emotionele vraagstukken komen binnen deze rol samen. Marieke heeft de rol van de Kindbehartiger met andere professionals de afgelopen jaren verder doorontwikkeld en vervult de rol van de Kindbehartiger ook via haar eigen praktijk KidsInbetween. Marieke is naast Kindbehartiger ook gespecialiseerd in systemisch werk, opgeleid tot bijzondere curator in Jeugdzaken en zelfstandig docent. Verder is zij betrokken geweest bij projecten rondom de positie van kinderen in een scheidingssituatie, heeft zij ervaring in het voeren van politieke lobby, verzorgt zij lezingen en trainingen en schrijft columns. Daarnaast heeft zij het boek ‘Bekrast‘ uitgebracht over de impact van een vechtscheiding op een kind en de zoektocht om het verleden los te laten. Ook heeft zij het kinderboekje ‘de kleine kolibrie laat zijn hart spreken’ geschreven en de gesprekskaarten recht uit mijn hart ontwikkeld.
Marieke werkt samen met partijen aan initiatieven ten behoeve van kinderen in een scheidingssituatie en het ouderschap tijdens en na de scheiding.
Tenslotte zet zij zich in om vraagstukken binnen de jeugdsector op te lossen in het belang van de stem van kinderen in een scheidingssituatie. Dit onder het motto ‘inspireren, verbinden, versterken‘.

De boodschap die Marieke uitdraagt, is dat ieder kind het verdient om zo lang mogelijk kind te zijn. De stem van het kind is de sleutel naar de onbezorgde toekomst van het kind. Bij de stem van het kind gaat het niet alleen om woorden, maar veel meer om het feit dat een kind zijn of haar hart durft te laten spreken.

De kernactiviteiten van Marieke betreffen de volgende:

  • Belangenbehartiging kinderen en het bieden van ondersteuning aan hun ouders in een scheidingssituatie;
  • Kindbehartiging;
  • Verzorgen (en ontwikkelen) van trainingen, workshops en lezingen over de rechten van kinderen, hun positie in een scheidingssituatie, de rol van de Kindbehartiger, de bijzondere curator, het parallel ouderschap alsmede het Familie- en Jeugdrecht;
  • Zelfstandig (juridisch) CRKBO geregistreerd docent;
  • Het voeren van lobby via de Beroepsorganisatie Kindbehartiger.

Lees voor meer informatie ook het artikel van KidsInbetween in IJburger nieuws – Over KidsInbetween
Beluister hier de bijdrage bij Amsterdam FM over de positie van kinderen in een scheiding en de rol van de Kindbehartiger.